четвъртък, 18 март 2010 г.

За мухъла

Един от най-наболелите проблеми при ремонта на жилището е появата на мухъл и плесен. За съжаление различните медийни пространства все по вече се обсебват от добре прикрити рекламни кампании. За крайния потребител и съответно потърпевш, считам, че е много по важно да бъде наясно с естеството на проблема и да има възможност сам да вземе окончателно решение. Отстраняването на причинителите и превантивните мерки са по разумното решение, пред прикриване на проблема. Едва ли е приятно да изпадаме в ситуация – „при болки в главата да си купуваме нова шапка“!

Бърза справка в българския тълковен речник - „плесен“ - паразитен низш организъм (вид гъбичка), който вирее на влажни и непроветриви места; мухъл.

Оттук следва, че появата на този проблем е свързана със създаване на подходящи условия за неговото развитие. В масовото строителство не е решен проблема с термодинамиката на сградите. Всеки ремонт в жилището е свързан с допълнително насищане на въздуха и строителните конструкции с влага. Старите сгради са с напукани външни мазилки и неотремонтирането им води до навлизане на повишено количество външна влага в строителната конструкция. Движението на тази влага става от зоните с по ниска температура, към по висока. Съответно през хладните периоди движението на водните пари ще е насочено навътре в сградите, а през топлата част на годината обратно. Навярно ви е правило впечатление, че развитието на плесените става именно през студените периоди. Изключение правят зоните на жилището с повишена концентрация на влага – кухни, перални, тоалетни и бани. Липсата там на подходяща вентилация създава прекрасни условия за развитие на мухъл.

Повишената влажност на въздуха е основната предпоставка. При съприкосновение на въздушните маси със зони с по ниска температура, парите кондензират. По този начин става овлажняване на контактните площи и при стайна температура се получава отлична среда за развитието на всякакви микроорганизми. Появата на мухъл, може да се възприеме, като подсказване за нарушения в микроклимата на жилището. Проблемът вече е много по - сериозен. Съгласен съм, че мухълът не е приятна гледка, но по страшното е, че тези нарушения се отразяват негативно върху здравословното състояние на обитателите. В дадения случай желаетелно е да се предприемат мерки за отстраняване причините водещи до развитието на плесени. Едва след това идва ред на възстановяване естетическия вид на помещението.

Външни предпоставки за развитие на мухъл

  • постъпване на повишено количество влага в строителните конструкции, вследствие повреда във външните покрития - мазилки, облицовки и т.н.;
  • пукнатини по екстериорни елементи - декоративни форми, первази, козирки, връзка – балконска плоча-стена и т.н.;
  • липса или нарушена изолация между дограмата и стените и други архитектурни или монтажни елементи - парапети, стойки за антени, простири, защитни решетки, скоби за водооточни системи и т.н.;
  • нарушения в цялостта на покривната конструкция или хидроизолация - при плосък тип покрив;
  • нарушения във водоотвеждащите системи – непочистени улуци, пробиви или неуплътнени сглобки на улуци и водосточни тръби, пропуски от фуги при панелните жилища.

Вътрешни причини за поява на мухъл

  • повишена влажност, с изключение постъпилата по външни причини;
  • слаба или липса на вентилация;
  • наличие на зони с повишено влагоотделяне или изпарение - вътрешни сушилни, цветя, аквариуми, декоративни водни каскади, кътове за парно гладене и т.н.;
  • неправилно разположение на отоплителните уреди;
  • ограничена възможност за естествена циркулация на въздушните потоци;
  • използване на студени материали при интериорните решения.

За комплексни причини говорим, когато са налице два или повече фактора от външните и вътрешни причини.

Строителството е един от отраслите в който се използват най-много видове материали. Това е породено от факта, че проблемите за разрешаване са от доста широк спектър и на този етап няма универсален материал. Новата дограма или външната изолация не могат да се разглеждат, като създаващи предпоставки за развитие на плесени. Те просто изпълняват своите функции. Новите придобивки наред с положителните си страни имат и някои особености с които трябва предварително да сме запознати и да се съобразим преди да пристъпим към ремонта.

За предпочитане е ремонтите да се изпълняват в по топлите части на годината – това от своя страна гарантира, че постъпилата влага в стените ще „излезе навън“. Ако това е невъзможно, то е небходимо през зимните месеци да се поддържа постоянна температура и влажност. Постига се с по-често проветряване или създаване на възможност за естествена циркулация на въздуха в цялото жилище.

Връзките на подменената дограма със стените да бъде добре хидроизолирана. Да се преглеждат редовно външните защитни покрития (поне два пъти годишно) и при констатирани повреди или износвания да се вземат съответните мерки. Да се проверява периодично състоянието на покрива, водоотвеждащите системи и всички елементи, чрез които е възможно да постъпи влага в дълбочина на строителната конструкция. При констатирани повреди, да се отстранят, а водоотвеждащите системи да се почистват периодично. При възможност да се поставя дограма с вентилационни отвори (система от проходни отвори, които позволяват през долните отвори да постъпва свеж въздух, а през горните да напуска). По този начин, комбиниран с подпрозоречно разположен отоплителен уред се постига отличен ефект за създаване на добър микроклимат в помещението. Поддържане на постоянни параметри на температура и влажност. При спални помещения и такива, в които има повече растения, аквариум и други причинители за повишаване на влажността, да се засили вентилацията и отвеждането на влажния въздух в атмосферата. В помещенията с много висока концентрация на влага – да се извършва интензивна вентилация, а ако това е недостатъчно да се използват допълнителни вещества и агенти за поглъщане на влагата. При отсъствие от жилището може да оставяте отворени вратите на сухите помещения, с цел осъществяване естествена циркулация на въздушните маси.

Борбата с появилия се вече мухъл не е приятно занимание

„Лекуването“ на заразените повърхности става в следната последователност:

  1. Механично отстраняване чрез изтъргване или изтриване.
  2. Обработка с препарати за унищожаване на възникналите огнища.
  3. Обработка с препарати обработващи повърхността в дълбочина.
  4. Завършващо декоративно покритие.

Полезна и професионална информация можете да получите от доказали се фирми и майстори, използващи в работата си различни материали и не робуващи на марката (бел.ред. На пазара наши и чужди фирми предлагат на много високи цени препарат против мухъл, който не е нищо друго, а натриев хипохлорит >5%, чиято цена е около 1 лв/литър, а може да се използва белина въпреки, че концентрацията и е 2.5-3.0%), но помнете, че няма универсален материал. И ако даден вид е показал добри показатели в дадена ситуация, то при други може да предизвика поредица от нежелани ефекти. С две думи - всеки проблем трябва да се разглежда самостоятелно и използваните материали да са правилно подбрани.

Като заключение искам да спомена, че още от най-древни времена човека е познавал и използвал елементарни материали за хигиенизиране на жилището си. Такива са варта и синия камък. Свойствата на варта са по общоизвестни. Водния разтвор на синия камък, нанесен в зоните на поява на плесени, предотвратява появата им за дълго време.
Йордан Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар