четвъртък, 18 март 2010 г.

Къде ни дебнат микробите?

Пътечката във фитнес залата
Степен на микроби * *
Вярно е. Устойчивата стафилококова бактерия, която може да причини кожна инфекция или дори токсичен синдром, се открива върху екипировката за гимнастика. Ако нямате открита рана няма да се заразите, но ако имате раничка нещата стоят по съвсем друг начин. Използвайте хавлията си, за да бършете единствено себе си.

Мобилен телефон:
Степен на микроби *

Средностатистическият мобилен телефон може “да се похвали” с триста пъти повече бактерии от една обществена тоалетна. Но микробите са си ваши, така че са безопасни. Просто измивайте ръцете си, след като сте ползвали нечий чужд мобилен телефон.

Гъбата за измиване на съдовете
Степен на микроби * * * * *
Вашата гъба е най-опасното нещо, до което ще се докоснете днес. Средно гъбата съдържа 7,2 билиона бактерии, скрити във всяко едно влажно местенце от нея, включително и ужасните Е. коли и кампилобактерии, които причиняват отравяне. За убиете бактериите пуснете гъбата в микровълновата фурна, докато е мокра за 30 секунди на ден или я пъхвайте в миялната машина. Изсушаването на гъбата всеки ден ще помогне, тъй като повечето от бактериите живеят във влажна среда. Въпреки това, много от тях ще останат, докато вие “почиствате” кухнята си. Затова сменяйте гъбата си всеки месец.

Душът
Степен на микроби* *
Розово-ръждивата вода, която понякога изтича, когато пусенете душа е всъщност Serratia marcescenes, която може да причини инфекция на уринарния тракт или конюнктивит, ако попадне в уретрата или очите ви. За да избегнете това изстъргвайте душа си веднъж седмично или го почистете със специален препарат за котлен камък. Преди да се мушнете под душа пуснете струята да се изтече за десетина секунди.

Устата на гаджето ви
Степен на микроби * * *
Ако той има настинка, избягвайте целувките. Вирусите от този род нахлуват през носа, а по време на целувка те са твърде близо един до друг. Но ако той има болезнено червено гърло вирусът лесно може да проникне във вас дори само, докато си говорите.

Тоалетната
Степен на микроби *
Да, има много бактерии в и около нея /най-вече е.коли/. Тоалетната в дома ви е вероятно по-мръсна, отколкото всяка една градска тоалетна, където се дезинфекцира основно всеки ден. Но каква е вероятността да се сблъскате директно с тези бактерии? Нищожна. След като си измиете ръцете, вие отстранявате всички полепнали бактерии и микроби. Проблемът идва, ако не ги измиете и докоснете устатата си или ако се храните след това. Така чревните бактерии ще достигнат до чревния ви тракт много лесно, причинявайки повръщане и диария. Най-много от коварните бактерии се намират точно под капака на тоалетната чиния, която се мокри с вода.

Четката за зъби
Степен на микроби* * *
Микроскопични пръски могат много лесно да попаднат върху четката ви зъби, когато пускате водата на тоалетната. Затова четката ви трябва да е прибрана или да бъде в специална кутийка. Най-добре е тя да може да се изсъхне между две измивания на зъбите. След прекарана настинка или грип е най-добре да изхвърлите четката си за зъби, защото вирусите могат да живеят в нея от 24 до 48 часа и е възможно да се заразите отново, ако имунната ви система не е изградила устойчивост срещу вируса. В краен случай я дезинфекцирайте с хидроген пероксид или антибактериална течност, с която изплаквате устата си.

Офисът
Степен на микроби * * *
На работното си място вие постоянно пипате какви ли не вещи. Ако имате колега, който е болен от грип вероятността е много голяма да се заразите, най-малкото заради вещите му, които пипате и особено телефонът, който е най-мръсното нещо в целия офис.

Дъската за рязане
Степен на микроби * * * * *
Внимание! Суровите меса много често са заразени със салмонела, е.коли и кампилобактерии, които могат да причинят диария или нещо по-лошо, ако ги погълнете. /Изследванията сочат, че повечето хранителни отравяния се случват именно в дома/. Задължително използвайте различни дъски за рязане на хляб, плодове и месо и ги дезинфекцирайте след всяка употреба.

Кухненската мивка
Степен на микроби * * * * *
Фекални бактерии – във вашата мивка?
За съжаление, да. Те се пренасят чрез месото, заразено по време на заколване на животното или по време на производствения процес. Не поставяйте зеленчуците, които ще миете директно в мивката – те могат да оставят или пък да приемат бактерии. Дезинфекцирайте редовно мивката си, а след рязане на месо, правете това обезателно.

Колко нездравословно е:
Да ядете храна, която е паднала на земята? За съжаление петте секунди време, които някой ви е отпуснал са достатъчно време, за да се полепнат какви ли не микроби.

Да пробвате тестер на червило в козметичен магазин?
Поне 75 % от тестерите са заразени със стрептококи, стафилококи и е.коли. Вероятността от инфекция е изключително малка, но все пак не забравяйте, че това не е изключено напълно. По възможност изпробвайте козметиката върху ръката си. Фон-дьо-тенът тестер, който е с помпичка е напълно безопасен. Пудрата пробвайте по-далече от устата и очите си.

Да се храните няколко човека от една чиния?
Това се случва много често, особено, когато отидете на гости. Това означава директно преминаване на бактерии от други хора в храносмилателния ви тракт. Ако вие сте домакина сервирайте на гостите си в отделни чинии.

Кой е най-добрият начин за предпазване от бактерии?

Категорично – измиването на ръцете!

Изглежда очевидно, но... учените сравняват миенето на ръцете със секса – хората казват, че го правят по-често, отколкото в действителност. Нямате нужда от антибактериален сапун. Обикновеният ще свърши същата работа. Ако наблизо нямате вода и сапун използвайте лосион с 60 % алкохолен разтвор.

Pikantno

Ние може да добавим още няколко места с повишено количество на микроби:

1. Автомобилът - най-замърсените места са: скоростния лост (100-ци хиляди микроби са върху него постоянно, добре е периодично да се изтрива с "мокра" кърпичка); двигателят - най-мръсен от всички други части, "съдейства" за проникване на микроби чрез вентилационната система; седалката за деца и цялото купе - с 300 000 микроорганизна на кв.см.
2. Пералнята - мръсните дрехи са също носители на не по-малко микроби.
3. Бутоните от всякакъв вид - трудни за почистване, а често използвани от различни хора, напр. в асансьорите.
4. Дамските чанти - макар че обикновенно се използват от един човек, жените ги носят и поставят навсякъде - в обществен транспорт, болници и т.н.

Няма коментари:

Публикуване на коментар