четвъртък, 18 март 2010 г.

Премахване на петна

Петна от трева - изтриват се със спирт. Ако са стари, се смесват 30 мл. спирт и 10 мл. амоняк. С разтвора се напоява тампон и се втрива, след което се измива със сапун за пране.


Петна от ръжда - премахват се като върху тях се изстиска малко от резен лимон. Изчакайте докато петното изчезне. Ако нямате лимон може да използвате зрял домат. Изцедете го и изчакайте 2-3 минути, след което изперете със сапун и хладка вода.

Петна по килими - ако не знаете произхода на тези петна, можете да ги отстраните като ги почистите с разтвор на сапун и малко нишадър.

Петна от червено вино, череши или ягоди - Пресните петна се поръсват само един дебел пласт сол. Изчакава се 10-на минути, след което се изплаква с хладка вода. Не използвайте сапун. Ако материята е памук, предварително обработете с лимонов сок.

Петна от плодове - На цветни материи се отстраняват с кисело мляко. Mястото се третира с мляко, оставя се да престои няколко минути. След това се изпира с вода.

Петната по покривката евентуално се премахват, като тя се накисне в разтвор на глицерин. След 20-на минути изпирате с хладка вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар