неделя, 2 октомври 2011 г.

Пак за микробите

Банята е опасна не с възможността да се подхлъзнеш, а с гъмжащите навсякъде пълчища от бактерии!



Най-рисковата точка е чешмата. Микробиолози от университета в Аризона уверяват, че там наистина има колонии от вредни бактерии и че всички хигиенни мерки са в минус, тъй като мястото е с постоянна влага. Ние дори не си даваме сметка, че точно там най-често пипваме по някоя зараза, която се проявява чрез болки в корема или повръщане, с различни кожни инфекции.
На второ място в класацията е хавлиената кърпа. Логично. Спасението е в честата смяна на кърпите, като максималният допустим срок е три дни. Не забравяйте, че е редно външният човек, попаднал в банята ви, да получи отделна кърпа. Друг вариант, който едва ли е приложим в българските условия, е на гостите да се предлагат хартиени кърпи за ръце.
Третото опасно място е тоалетната чиния. Няма какво да обясняваме надълго-нашироко. Има дребни секрети, чието прилагане може да спести на много хора неприятности от различен характер. Така например малко хора пускат капака, преди да пуснат водата. Ако това не е направено, микроскопични капчици вода /и не само/ могат да опръскат стоящия в съседство. Предупреждението е същото: вероятност от инфекция. Четката за зъби е отделна тема, но важността й е особена. Колко семейства например имат отделна чаша или поставка за всеки член на семейството? И колко редовно си купувате нова четка – въпреки че старата, така да се каже, още може да върши работа?

от http://www.chudesa.net

Няма коментари:

Публикуване на коментар